Welkom in de Schotse winters
Door: Wouter Wilken
Blijf op de hoogte en volg Wouter
07 Maart 2012 | Verenigd Koninkrijk, Dalkeith
Vandaag werd ik weer wakker rond een uur of 6 wat is het met mij toch tegenwoordig? Ik heb geen flauw benul waardoor ik zo vroeg wakker wordt, maar de rust en tijd genomen om te wachten tot zeven om op te staan. Ik moet toch aan de rust komen. Die ik nodig heb voor het werk. Op staan en kijken wat de wereld heeft beleefd zonder mij. Facebook deed het even niet, maar genoeg anders te doen tot hij het wel weer deed. Dat even later was. Geen ramp ik heb nog wat filmpjes op mijn computer staan dus geen nood.
Ik had nog ruim tijd voordat het negen uur werd, en ik ging even een aflevering kijken van een serie, de laatste van deze serie dus die kon ook verwijderd worden. Het eind had wel wat beter mogen uitgewerkt worden, maar over het algemeen geen slechte aflevering. Hij heeft nog wat vervolg series maar daarmee wacht ik nog even totdat ik andere series heb gekeken voor de afwisseling. Nu is er een optie zal ik al beginnen aan de serie die mijn vriend heeft aangeraden of zal ik eerst nog een andere kijken om een oude reeks te vervolgen? Ik denk dat ik voor het laatste ga .
Nadat ik die aflevering had gekeken was er nog een halfuur over en ik vond het weer leuk om een aflevering te kijken van Family Guy. De lijst van afleveringen geopend en gezocht naar eentje die ik nog niet had gezien, vanaf vandaag ga ik geen afleveringen dubbel kijken om mij bezig te houden. Ik kan beter die tijd besteden aan afleveringen die ik (nog) niet (goed) ken. Dat bespaart mij tijd en houd me beter bezig.
Op stage verliep het net wat anders dan ik had verwacht ,omdat er vandaag even een wijziging in plannen was. Al het werk is afhankelijk van het weer en Sam zei dat er wat regen wordt verwacht dus geen Wallacebank Wood waar ik mij op had gekleed maar Red Moss, waar ik al een maand niet was geweest. Dus eventjes het bomen zagen weer op doen krikken. Veel bomen heb ik niet kunnen doen, moet nog de automatische leren en de juiste hellingen aanhouden en dan gaat het wat sneller. Paul heeft mij nog geleerd met een ander gereedschap een boom om te krijgen. (Morgen krijgen jullie de benaming van het gereedschap te horen, want ik weet het niet zeker meer.) Best leuk, lekker al je woede ( die je zal kunnen hebben) op een boom uitleven en zorgen dat je toch het werk doet. Het ging wat sneller dan zagen, maar je moet wel zorgen dat je de juiste hoeken neemt en niet doorslaat naar je benen. Maar nog altijd even leuk om even te hakken. Na de hoeveelheid bomen die we met zijn allen om hebben gekregen was het tijd voor de lunch. Even in mijn tas gekeken, maar de lunch lag nog op de tafel. Shit, ik had nog gecontroleerd op een fles om te vullen, maar de lunch ben ik vergeten. Schotten zijn aardige mensen, dat heb ik nu wel gemerkt. En mijn collegae op het werk zijn er geen uitzondering op van iedereen kreeg ik wel wat aangeboden. Een banaan van Kayleid ( die ik vandaag naar zijn naam heb gevraagd het bleek geen Kyle te zijn), een boterham van Sam, Paul en Adam. Bedankt jongens, jullie hebben mijn dag goed gemaakt.
De lunch hadden we net in de droge periode afgelegd. Want het zonnetje was vandaag nog langs gekomen, maar de lucht was al snel verduisterd tot een donkere wolk waar een goede tien minuten sneeuwvlokken uit vielen. Welkom in de Schotse winter zei Sam toen ik hem vertelde dat ik nog geen sneeuw had gezien sinds mijn vertrek uit Amsterdam. Nou in Schotland kunnen ze zelfs in Juni sneeuw verwachten. Daarbij ging er eventjes wat ratelen in mijn hoofd. Sneeuw in Juni dat is haast onmogelijk. Volgens Sam dus minder in onmogelijk in Schotland dan in Nederland. Dus als de temperatuur en de wind minder guur is dan kunnen jullie (zomer)foto’s verwachten met sneeuw. Bij deze zijn jullie al gewaarschuwd terwijl de foto’s misschien een iets minder leuke verrassing, maar ik kan mij geen jaar herinneren dat het is gebeurd in Nederland. Voor het geval dat we nog zo’n bui krijgen , hielden we het voor gezien. Maar eerst nog wel een ommetje lopen op de loopbrug door het heide gebied. Nog kikkerdril gezien en op het laatste stuk brug was niet zo netjes gelegd als de eerste honderd meters. Wiebelig en erg hoog in vergelijking met het stuk dat Sam’s team destijds had gelegd.
Ligt er een rolmaat in de deur bij Paul? Die was aanwezig, de verdere planning van de dag was gemaakt. Op naar Enraid Wood waar Sam nog een dak van een schuurtje moet vervangen voor de maten van dat schuurtje moeten we wel een rolmaat hebben hoe anders zal je het moeten meten. Dus even de route bedacht en dan doorgegaan. Uitgestapt schuurtje bekeken. Dat nog redelijk stabiel is, tegen mijn verwachtingen in. Alleen begint het wat rot te vertonen. Dus vandaar dat het gerepareerd worden. Plannen voor dit schuurtje ,waarvan het slot ondersteboven in de deur zit, opknappen nog ingangen maken voor uilen om erin te wonen en misschien nog ergens spleten voor de lokale vleermuizen. En een plafond maken om de dieren met rust te kunnen laten.
Verder nog gekeken naar de bomen die met een oranje vlek zijn gemerkt. Die gaan in de nabije toekomst nog tegen de vlakte, maar dit bos is bij de kronen wel dicht bij elkaar dus dat wordt soms knap lastig. Sam heeft eerder een probleem gehad met een dergelijke boom die niet als geplant omging. Maar dat was ook omdat de boom van binnen aan het rotten was door een schimmelinfectie. Een andere boom was op een klein oppervlak nog vast aan de grond. Een organisme of een andere oorzaak heeft hem opgegeten en niet veel meer overgelaten. Terug naar de bus.
Even bij een andere gebied gekeken hoe het stond met de invasieve exoot die de Victoriaanen hebben meegenomen. De Japanse duizendknoop, bij Natuurmonumenten heb ik er al wat over gehoord en nu weet ik er nog wat meer van door de verhalen van Sam. Die planten kunnen groot worden en door beton groeien. Je kan de grond tot een meter of 2 afgraven en dan het zand in een container steken voor 3 jaar dan is het uitgeroeid. Maar het spuiten of verven van gif is soms wat effectiever en steekt ook minder diep in de kosten. Verhalen over andere pestplanten gehoord. Zoals de Himalaya Rose geloofde ik dat het was. Een plant die erg snel groeit en andere planten het licht en voedselstoffen afneemt. Het erge aan dat werk is dat je de ehele tijd geconcentreerd bent op die bloem en je bent er uren mee bezig. Als je ze nu eindelijk eruit hebt getrokken dan zie je overal nog die plant voor je. Dus die krijg je niet snel uit je systeem gewist. Dat was het erge dat Paul aan dat klusje vond. Je bent er zo mee bezig dat je er nog aan denkt als je gaat slapen.
Hardengreen bereikt, klaar voor vandaag klok staat op 3 uur. Begint het net te druppen als we er zijn. Zal ik wachten en hopen dat het opklaart of zal ik in deze miezer thuiskomen voordat de storm losbarst? Ik waagde het erop en ging naar huis. Thuis aangekomen, het brood in de koelkast gelegd om morgen wat werk te besparen. Verder gegaan met het kijken van de aflevering van Family Guy. Wat houd ik toch van de functie op mijn media center om hem te onderbreken en dan niet zelf te hoeven zoeken waar je dan bent gebleven. Gewoon op enter drukken bij de titel van de aflevering en op hervatten drukken. En zo kon ik zonder een minuut gemist te hebben toch verder kijken.
Nog ruim wat tijd te vullen, dus muziekje opgezet en gaan puzzelen. Even later op de sociale toeren gegaan en een gesprek gehad met goede vrienden. Vind het wel jammer dat het zo nu en dan stil valt. Maar dat kan ik ze niet kwalijk nemen.
Tijd voor het avondeten. Rijst met wat wokblokken en dan er boven op nog wat spruitjes eten. Die ik nog over had van gister. Ze waren tot de 21ste van Februari goed maar smaakten nog prima. Voor het eerst die combinatie gegeten, maar ik vond het lekker. De rijst was dit keer goed gelukt en het eitje heb ik gebakken in plaats van gebakken. De augurk en het biertje niet genomen, beide zijn niet in voorraad en zal ik binnenkort gaan halen. Als ik er zin in heb.
Cheers Wouter.
Cheers Wouter.
08 Maart 2012 - 06:19
Jeroen:
wout,
zolang de spruiten niet zelfstandig uit de zak komen lopen kun je ze gewoon eten!!
werk ze en veel plezier x