Arthur zat niet fijn ,als dat zijn zetel was - Reisverslag uit Dalkeith, Verenigd Koninkrijk van Wouter Wilken - WaarBenJij.nu Arthur zat niet fijn ,als dat zijn zetel was - Reisverslag uit Dalkeith, Verenigd Koninkrijk van Wouter Wilken - WaarBenJij.nu

Arthur zat niet fijn ,als dat zijn zetel was

Door: Wouter Wilken

Blijf op de hoogte en volg Wouter

23 Maart 2012 | Verenigd Koninkrijk, Dalkeith

Vandaag was het een (on)verwachte vrije dag. Maar verstandig als een toerist had ik al wat plannen gemaakt toen ik de vorige keer in Edinburgh was. Het rooster vandaag zei tegen mij tot 12:00 uur binnen zitten, om zo de kans op tijd over te verkleinen en dan naar Artur’s Seat gaan. Maakt niet uit of je ervoor of erna nog naar het postkantoor gaat, maar het zal verstandig zijn als je dat vandaag toch gaat doen. Ik heb het eerste uur een gratis spel van EA geprobeerd. Need for Speed World, wel leuk zo’n online race spel maar, er zit een addertje onder het gras. Voor de leuke upgrades aan je auto moet je betalen. Ja dag! Dat gaat dus mooi niet door. Zo haal ik nooit het hoogste wat niet eens mijn doel was. Maar ik speel het zo nu en dan tegen de verveling. De eerste twee races heb ik gewonnen daarna ging het wat minder. Ach het blijft toch maar een spel.
Gisteren heb ik de nacht doorgewerkt. Als ik wat eerder naar bed was geweest had ik nog last gehad van de schreeuwlelijk die vannacht krijste, even later toen ik mij voorbereide op de nacht kwam hij met zijn vrienden terug en wou heel Dalkeith laten weten dat hij niet dronken was. Wat mij de nacht heeft doen doorlaten werken waren; de foto’s die ik had bekeken en verwijderd, het verhaal waarmee ik laat kon beginnen en nog het dagboek dat ik bijhoud, zorgden ervoor dat mijn bed pas na 00:15 in gebruik werd genomen. Goede muziek heeft mij door deze lange dag heen geholpen. En ik ben best vermoeid naar bed gegaan. Toch was het zo dat ik vanmorgen iets te vroeg wakker werd. Stomme biologische wekker van mij.
Vanochtend was er niemand boos op mij geworden omdat ik wat later op Skype kwam. In tegendeel vandaag was er niemand die op mij aan het wachten was. Zij had namelijk een tripje naar de lokale pub met wat klasgenoten waardoor ik alle tijd had om te doen wat ik wou. Dat was dus Need for Speed eventjes en wat gepraat met een vriend van school. Die alweer terug is van zijn tijdelijke stage in Thailand. Ik zag dat het mistig was in Dalkeith en hoopte dat het niet lang zal blijven, anders zal ik wat anders moeten vinden in Edinburgh om te doen. Maar gelukkig was de mist vertrokken rond het middag uur. Ik heb gekeken op mijn Excel bestand om te zien hoeveel deze week mij heeft gekost. Dat was eventjes slikken, ik weet al waaraan het ligt. Het treinkaartje en de Railcard waren het duurst, daarna kwam nog de gids die ik had gekocht en vandaag eindelijk binnen heb. De buskaartjes zijn ook nog redelijk prijzig en het schijnt gewoon te zijn als ik al die kosten allemaal eraf haal dan heb ik in totaal nog eens £30,40 besteed aan boodschappen. Dat wordt deze week dan maar eventjes de voorraad leegeten. Ik ga na deze week toch naar Nederland dus heb ik geen boodschappen nodig. Bovendien heb ik nog genoeg voorraad om de kosten van de afgelopen week te kunnen delen met de komende week. Dat is dus mijn oplossing om toch niet al te duur uit te komen deze maand.
De een na laatste aflevering is het alweer van een serie geworden, volgende week de laatste en daarna is het een andere serie. De foto’s van het Nationaal Museum heb ik op mijn computer gezet en ga ik dit weekend op Facebook zetten. De foto’s van Calton Hill, Scott Monument en de tentoonstelling op Saint Andrew Square zijn op Facebook gezet. Het ging wat lastiger omdat ik de foto’s één voor één aanklikte dat een paar keer mis ging waaruit op één keer 70 foto’s werden gekopieerd dat wou ik niet. Dus die weer verwijderd en de selectie weer aanklikken alles geselecteerd en opgeladen en dan begon het selectief wegklikken van onbelangrijke foto’s uit de map. Die gaat weg, die hoeft er niet op. Deze of die,………ik ga voor die. En zo heb ik in totaal 97 foto’s van de 291 op Facebook gezet.
Tijd voor de toerist in mij weer wat te laten doen. Dus ik ging naar de bus nadat ik een boterham met gesmolten cheddar had gemaakt. Was bijna vergeten hoe lekker hagelslag zelf kon zijn dus die heb ik heerlijk ook gegeten. Besloten om alvorens Arthur’s Seat naar WHSmiths te gaan, ik heb nu al 5 dagen gewacht en de reptielen en amfibieën gids hoort er nu wel te zijn. Dus eventjes kijken. Mijn verhaaltje gedaan en gevraagd of ze hem hadden. Nee er lag geen boek voor Wilken, het was dat ik het bonnetje had bewaard anders had hij er nu nog gelegen. Door de referentiecode in te typen op het scherm kwam ze erachter welk pakketje het was. Inderdaad hij lag er al. En de stikker op het plastictasje las ik vanmiddag af dat het boek er al sinds de 21ste ligt. Dat zal dan eergister zijn. Maar goed ik blij met het gidsje dat lekker in de hand ligt. Nog wat wisselgeld gehaald voor de bus, want ik had dat weer nodig. Gekeken naar NERF, maar hij past overduidelijk niet met doos en al in mijn koffer. Ik wacht nog eventjes met het aanschaffen ervan. De kans bestaat namelijk dat ik hem niet zo in mijn handbagage mag hebben ook al is hij van plastic en doet hij niemand kwaad. Zal er een mogelijkheid zijn om te vragen via de telefoon of ik zo eentje mee mag nemen in mijn handbagage? Op naar de bus. Het geld al gesorteerd in mijn trui gedaan en de gids open geslagen. Erg mooie boekje, met een erg handige toepassing op de achterkant , een liniaal. Mocht je een kikker ,pad ,hazelworm of slang tegenkomen dan kan je ze nog altijd meten tot de 17 cm. Dat het in het Engels is, is in het algemeen niet erg. Alleen de namen zijn dan wat moeilijker. Wat is ook alweer de Natrix natrix of de Bufo calamita? Ik had ze voor school nog omschreven in ons beheerplan, maar ik kwam niet op de naam. Door het bladeren in het boekje kwam ik er achter dat ze onderscheid maken tussen schildpadden, land en zeeschildpadden wist ik al maar wat de naam is voor de derde partij padden inclusief schild moet ik nog eens opzoeken. Kan iemand mij vertellen wat het verschil tussen de eerste twee en de derde partij? Misschien dinsdags op het werk.
Uitstappen iets voor North Bridge, ik had een beeld in mijn hoofd dat ik eerst naar beneden moet lopen om omhoog te kunnen en ik had geen zin om een eindje terug te lopen vanaf North Bridge. Ik ben al een paar keer langs een winkel gereden en was dit keer benieuwd naar wat ze verkochten. Om de inhoud even te omschrijven. Het is een striphandel die meer dan alleen strip en manga verkoopt. Onder de verkoopwaar dat ze daar hebben bevinden zich: deurmatten met de logo’s van Superman of Batman. Shirts en andere kledij. Maskers van je favoriete filmfiguren, mokken, pluche en actiefiguren en ruilkaarten. Deze winkel is bekend onder de inwoners van Edinburgh onder de naam Forbidden Planet. En ik heb er wel het een en ander zien hangen of staan dat ik wel leuk vond. Maar niks gehaald. Misschien dat ik even later terug kom. Ik zat in een dilemma wat ik dan zal halen als ik terug kom.
Genoeg bekeken in de winkel het was tijd voor de toerist. Op naar de zetel van Arthur langs het Holyrood Park. Mijn idee van omlaag voor omhoog klopte en ik vond uiteindelijk, een beetje omgelopen, Holyrood Park en Arthur’s stoel. Even gekeken wat er op het bord stond en de klim kon beginnen. Niemand die met mij mee ging dus ik kon de paden inslaan die ik in wilde slaan en de paden links of rechts laten liggen als ik ze niet wou nemen. Na een uur of anderhalf kwam ik boven aan. Een verzameling toeristen waren mij al voor. Dus geen foto van mij aan een eenzame top, maar ook geen foto van mij aan een top. Ik heb vandaag wel foto’s gemaakt van mij en ik zal de leukste foto’s van vandaag op een later tijdstip weer op Facebook en internet zetten. Morgen zal ik maar de andere foto’s op internet zetten en bij het reislog. Planning voor morgen dus, foto’s en school. Beneden aan de heuvel aangekomen en ik ben naar het meertje gegaan dat aan de voet van de heuvel ligt. Alhoewel er een bordje staat in naam van Historic Scotland zijn mensen nog steeds de eigenwijze apen die doen en laten wat ze willen en toch brood aan de zwanen, meeuwen en eenden voeren. Door dat voeren blijven ze waarschijnlijk en heb ik foto’s kunnen maken. Voor enkele ging ik op de buik liggen en het onoplettend oog had niet in de gaten dat er vogelpoep op de steen lag waar nu mijn borst op lag. Dus dat werd afvegen. Het punt van het voeren is dat er verkeerde voedingstoffen in zitten wat beestjes ziek kan maken. Zover denkt de standaard mens niet en wij in het algemeen vinden het leuker om een beestje te voeren.
Terug naar de bus, waar vandaag geen flessen inlagen. Ik pakte er mijn gidsje bij en begon de inleiding en het dankwoord te lezen. Best veel fotografen hebben de auteur foto’s gegeven en het schijnt zelfs te zijn dat de auteur een hobbyist was. Nog een ander leuk maar aannemelijk feit is dat de wetenschappelijke/Latijnse namen van dieren wel eens veranderen in de loop van tijd. Dit heeft de auteur uitgelegd met voorbeelden. Ook gaf hij aan dat het boek met ondersoorten werkt die vermeld staan bij de oudersoort om zo de gids nog compact te houden, als hij alle soorten in Europa moest behandelen zou het geen compacte gids meer worden. Ik had de eerste pagina’s gelezen en ik vind nu dat ik dit even moet vragen, misschien is het beter als ik dit aan een Ier vraag of iemand met Iers bloed, maar waarom heeft Ierland iets met slangen? In mijn gids staat dat er geen enkele slang voorkomt in Ierland. Komt het doordat Saint Patrick dat eventjes had bestreden of hoe ging het verhaal?
Dalkeith bereikt en de gids in mijn hand, ik zag dat iemand mijn kant op kwam en bladerde in mijn boek, voor het geval dat aankijken iets uitlokken was. Deze jongeman, die zich zoals de meeste lads (jongemannen in Schots) kleden in vrijetijd kleding. Jogginsbroek en pak, zag hierdoor de kans om even mij te laten schrikken. Ik schrok maar gaf verder geen kick. Beide gingen we door zonder nog een woord uitgewisseld te hebben. Binnen, tas af, keuken in en koken maar het was redelijk laat geworden en ik kreeg trek. Mail gecontroleerd en er was mail gekomen van Martin en de overige vrijwilligers voor de week Handa. Antwoord gegeven en op Facebook gegaan. Niet veel later hiermee begonnen en nu ben ik klaar.
Cheers Wouter.