De botanische dierentuin
Door: Wouter Wilken
Blijf op de hoogte en volg Wouter
09 Mei 2012 | Verenigd Koninkrijk, Dalkeith
Vandaag hadden we een plannetje gesmeed om ons nog bezig te zijn voor deze vrije dag. Het was de Royale Botanische Tuin Edinburgh. Waarvoor wij twee bussen zouden moeten hebben en een eindje lopen van A naar B en van C naar RBGE. Maar we hadden er zin in en we hebben het er voor over. Dus dan in de late ochtend kijken hoe we er komen en waar wij de bus moesten nemen ernaar maar het was ons gelukt, ook al waren we aan de late kant vertrokken.
De € is nog gedaald en het diepste punt is bereikt tot zo ver. Of de graafmachine van de wisselkoers nog verder kan en gaan graven is nog onbekend, maar ik hoop het niet. Ik verlies dan flink wat euro’s in de transacties en met de koersen. Dus euro doe iets aan je stabiliteit en probeer die 1,200 te bereiken.
Vanochtend heb ik weer eens wat foto’s gedeeld met de Dropbox genodigde en ik ga er binnenkort weer eens wat bij gooien als ik de foto’s van vandaag heb overgezet op mijn laptop. En geloof me ik heb er vandaag flink wat genomen. Dus dat worden er ook weer een hoop. Nogal wat geschoten vandaag en dan waren de meeste nog van een invasief zoogdier dat iedere natuurmanager liever arm dan rijk is. De verrekte grijze eekhoorn, die met zijn gewoonten de inheems Europese rode eekhoorn verdrijft. Ik heb er nog nooit een grijze gezien, maar vandaag heb ik er echt te veel gezien en ze zijn ook helemaal niet schuw. Het is alsof ze gewend zijn aan mensen. Maar daar ga ik verder op door nu nog even over de rest van de dag.
Nog even wat tv gekeken voordat Kelly wakker was en we gingen ontbijten. Na het ontbijt ging Kelly zich gereed maken om zich in het openbaar te tonen. Dat zal nog het een en ander van tijd kosten en zo had ik nog wat tijd om te gaan kijken op internet en wat er allemaal moet worden gedaan voor de bussen van vandaag. Dat heb ik dus gedaan, nadat of tijdens het kijken van oude muziekvideo’s. Mij was het onbekend dat Puddle of Mudd nog meer hits had gemaakt na hun all time high, She Hates Me. Klinkt vast wel bekend als je hem hebt opgezocht. Kelly klaar ik klaar, wij klaar we kunnen gaan. Het was inmiddels al half één. Langs het filiaal van Lothian Buses. Ik ging voor een dagkaartje, want ik had geen contant geld mee voor de bus dus moest ik het hier betalen. Kelly pakte een stapeltje singles voor £28. Nu heeft ze 20 kaartjes binnen die ze over verspreiden dato kan gebruiken. Het dagkaartje van mij was apart. Je moet de datum waarop je hem wilt gebruiken zichtbaar krassen. Dat was dus iets nieuws voor mij. Eenmaal gekocht en gekrast hoef je hem alleen maar te laten zien en dan kan je de hele dag reizen. Het was goedkoper om een dagkaart te kopen van £3.50 dan vier enkele van £4.80. De bus naar North Bridge gehad, dan was het nog zoeken naar North Bank Street. Dat langs St Giles Street zal liggen dus dat de plattegrond ging mee. Ik wist ongeveer waar we heen moesten, maar heb hem nog enkele keren nodig gehad om de bus te bereiken. Nog langs een museum gelopen dat gratis was en over de pond gaat, misschien dat we er nog eens een kijkje gaan nemen. Ook zagen wij dat de National Gallery ook gratis is. Er zijn flink wat attracties te doen in een weekje tijd. Dus moet ik het eens overleggen met Charlotte wat zij per se wil doen en wat kan afvallen. Dat wordt tenminste een erg leuke toeristenweekje.
Verkeerde kant van de straat gekozen en we moesten oversteken. Ik was even mijn kaartje kwijt, maar die vonden we terug in de plattegrond. We wisten nu dat onze bus naar door de stad ging voordat we bij de Botanische tuin waren, dus we konden lekker met de heuvel naar beneden lopen. Ondertussen hoorden wij nog wat landgenoten praten. Het lijkt wel alsof wij een invasieve soort zijn. De bus net gemist dus we konden wachten even op de volgende. Nog wat gedronken en Jamie had gebeld. Het pakketje uit Nederland is binnen gekomen dat is fijn. Een zorgje minder, vanmiddag maar ophalen. De zak Engelse Drop van twee maart is opgeraakt voordat we weggingen. Dat heeft een goede poos over gedaan. Zo meteen maar eens berekenen hoeveel een snoepje weegt en er hoeveel van die snoepkes in 400 gram gaan. Dat is waarvoor ik bij hield hoeveel snoepjes er in zaten.
Aangekomen bij Inverleith Row, de straat waar de ingang aan lag, moesten wij nog kijken waar het was. Het bordje waarop Royal Botanic Garden stond als bushalte was niet zo duidelijk zichtbaar dus we hebben even moeten zoeken. Gevonden, entree is gratis dat is altijd fijn. Het heeft ons al wat gekost om er te komen. Eerst liepen we samen wat rond en namen we wat foto’s ,wat wij vooral hebben gezien is de invasieve exoot uit Amerika. De grijze eekhoorn, die een naam heeft waarover je niet lang hoeft te denken. Het is gewoon een grijze eekhoorn . Sciurnus carolinensis als je het internationaal aan geleerde wilt vertellen. In mijn hele leven heb ik er nog geen levend exemplaar van gezien en vandaag heb ik er te veel gezien. Als je het over dieren hebt is er bijna nooit sprake van te veel. Behalve als ze ongewenst zijn en dat is de grijze eekhoorn wel. Hij verdrijft met zijn gedrag de rode eekhoorn, die inheems is voor Europa. Van alle ongewenste soorten zijn er flink wat uit Amerika. Ik heb van de grijze eekhoorn flink wat foto’s gemaakt, omdat ze dus zo overvloedig zijn en niet echt schuw. Als ik voor elke foto een pond zal krijgen zal ik nu een stuk minder schuld hebben. Maar beter zal zijn als we gewoon een blaaspijp en verdovingspijltjes zodat we die dieren kunnen verdoven, verplaatsen en vermoorden. Als ze mij en Kelly (wie wil er nog meer mee doen?) een blaaspijp geven dan heeft Schotland een zorg minder, wij pret voor twee en een competentie voor ons cv. Dus ik zeg wie wil mee doen met het Schotse toernooi van Grijze Eekhoorn verdoven? Gratis entree, prijs: trofee gemaakt van het/de licha(a)m(/en) van de eekhoorns en £100. Kosten alleen wat borg voor de blaaspijp. Regels: richt op de eekhoorns, hij die het meeste heeft verdoofd wint. Of we nog wat meer hebben gezien in de botanische tuin, nog een roodborstje, kleine mantelmeeuw, wilde eend met kuikens, blauwe reiger, knobbelzwaan, vinkje, merels en mussen.
Eventjes was ik Kelly weer kwijt, toen heb ik haar weer gevonden, maar waren wij elkaar weer kwijt. Ach wat maakt het uit, ik wacht wel bij de uitgang op haar. Voor de bus moeten we toch terug naar die uitgang gaan. Nog wat gekeken naar een stel toeristen die niet weten dat de grijze eekhoorn ongewenst is en bij mijzelf gedacht of het nu goed of fout was als we mensen voer gaan geven aan ongewenste dieren. Als wij nootjes geven aan dieren dan horen wij vaak dat het slecht voor ze is, maar als het slecht is voor de dieren die we willen behouden, is het dan niet goed om die dieren te lokken met eten dat slecht voor ze is als we ze liever arm dan rijk zijn? Dat ga ik dan maar eens navragen aan mijn docenten op school. Misschien kunnen zij er een goede kwestie van maken voor in de docentenkamer.
We waren vrij laat thuisgekomen, we waren eerst nog paar spullen halen bij de Lidl en toen gingen we naar huis. Het pakketje had Jamie op het gangkastje gelegd en ik kon niet wachten om het open te maken, maar er zat een verrassing in. Mam had het statief waarover het allemaal ging ingepakt in een shirt dat ik niet herkende. Ik dacht dat het eerst een tasje was, maar toen vouwde ik hem open en zag daar een nieuw shirt van mijn favoriete band, Gorillaz. Dit heeft mijn dag nog leuker gemaakt, een kers op de slagroomtoef. Mam hartelijk bedankt en ook voor de leuke foto’s die je erbij hebt gedaan. Oh ja we kunnen ook nu Wie ben ik spelen. Het plaatje dat miste heeft ze er ook bij opgestuurd. Dat wordt dus een gezellige poos hier. Kelly neemt mijn oud statief over, dat is dus een goede deal.
Cheers Wouter.
Cheers Wouter.
09 Mei 2012 - 20:37
Dé:
Hoi Wout!
Gelukkig statief goed aangekomen! Zelfs zonder tracktrace. Schilt weer vijf euro! Hoeveel staat de euro ook al weer? Ik vond dat plaatje van 'wie ben ik' in de kelder kast. Wat een geluk hè? Nou je staat er weer goed op (op die foto). Het lijkt wel of je met de dag groter, steviger, sterker wordt. Ik ben benieuwd hoe je er uitziet. Nog maar 51 dagen. Het schiet al lekker op!
Tot hoors.